Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Udruga Slobodne veze – Projekt Motel Trogir i Umjetnička galerije Dubrovnik najavljuju predavanje i obilazak nekadašnjega vojnog odmarališta Kupari.

1. DAN:
petak, 17. srpnja u 20 sati, Umjetnička galerija Dubrovnik
“Nije uvijek budućnost ono što dolazi – Praksa projekta Motel Trogir” (predavanje Saše Šimprage)
Projekt Motel Trogir proizašao je iz građanske kampanje za zaštitu jadranskih motela arhitekta Ive Vitića. Od pokretanja 2013. godine prerastao je u projekt za istraživanje, valorizaciju, zaštitu i popularizaciju baštine arhitektonskog modernizma druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i na Sredozemlju kroz iniciranje Mediteranske mreže modernizma. Predavanje će predstaviti presjek rada kroz specifičnu metodologiju, rezultate i aktualne aktivnosti projekta koji djeluje u tri osnovna pravca: građanski aktivizam, znanstveno istraživanje i suvremena umjetnička produkcija. Članovi tima projekta Motel Trogir su Saša Šimpraga, Lidija Butković Mićin i Nataša Bodrožić.

2. DAN:
subota, 18. srpnja u 10 sati, Kupari (ispred hotela Grand)
“Arhitektura modernizma u nekadašnjem vojnom odmaralištu Kupari” (terensko predavanje i obilazak izdvojene rezidencijalne zone, stručno vodstvo: Božo Benić i Morana Rozić)
Kompleks Kupari ove godine obilježava stoljeće od početka organiziranog turizma, a sudeći prema najavama, do kraja godine slijedi rušenje svih napuštenih (modernističkih) građevina. Apeli i inicijative strukovnih društava i kulturne javnosti da se hotel Pelegrin arhitekta Davida Fincija sačuva i proglasi kulturnim dobrom, nisu urodili plodom pa će i on biti srušen za potrebe nove turističke izgradnje. Tim povodom organizira se obilazak nekadašnjeg vojnog odmarališta Kupari gdje je 1920. godine otvoren prvi hotel. Obilazak će biti podijeljen u dva dijela: 1. šetnju Kuparskom dolinom (otvoreno za sve zainteresirane), 2. razgledavanje luksuznih modernističkih vila arhitekta Davida Fincija kojima upravlja protokol Ministarstva obrane i koje se prvi put otvaraju za javnost (za grupu od trideset posjetitelja, prijave su zaključene).

Sudjelovanje u programu svim ovlaštenim arhitektima i arhitekticama boduje se u sklopu Programa stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.