Nakon nominacije za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata, časopis „Mjera“ Društva arhitekata Dubrovnik konkurira i za nagradu “Neven Šegvić” Udruženja hrvatskih arhitekata u kategoriji za najbolji publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2019. godini.
Pristigle radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Tadej Glažar, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e Tonči Čerina, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Vanja Rister, Ana Šverko, Tamara Bjažić Klarin i Antun Sevšek (uz izuzeće Antuna Sevšeka u valorizaciji radova za Nagradu Neven Šegvić). Stručni žiri o časopisu je zapisao:
 
Inicijativa za pokretanje stručnog časopisa „Mjera“ od strane Društva arhitekata Dubrovnika već nakon dva objavljena broja predstavlja vrijedno širenje kruga relevantnih aktera u sve dinamičnijem polju arhitektonskog izdavaštva. Iako sadržajno i programski izuzetno ukotvljen u lokalni dubrovački kontekst, ozbiljnošću pristupa i sistematičnim tretmanom odabranih tematskih fokusa nedvosmisleno nadrasta lokalni horizont i polako stvara relevantan prostor promišljanja aktualnih problema u rasponu od prostornog planiranja i suvremene arhitekture, aktualiziranja teme zaštite kulturne baštine do sagledavanja prostora iz rakursa suvremene umjetnosti. Otvoreno zagovaranje potrebe unaprjeđenja politika prostornog razvoja i vrijednosti očuvanja javnog prostora, baštine i prirodnih resursa naročito je bitno za sredinu poput Dubrovnika koja je kontinuirano suočena s nesmiljenim pritiskom turističke komodifikacije i erozije prostora javnog i društvenog života. Kroz strukovnu i interdisciplinarnu artikulaciju nekih od mogućih odgovora na ove, za prostor, pogubne transformacijske procese, „Mjera“ predstavlja dobrodošlu pojavu i potencijalni uzor drugim profesionalnim sredinama.
Proglašenje dobitnika i dodjela nagrada održat će se 7. ožujka u Splitu na otvorenju Godišnje izložbe hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini.
_
Više na:
_
fotografija: Miho Skvrce
_