Na 41. izbornoj skupštini Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) održanoj prošle subote, 29. lipnja 2019., izabrani su novo predsjedništvo, nakladnički i stručni savjet. Maja Furlan Zimmermann je nova predsjednica Udruženja, a Tamara Bjažić Klarin i Tonči Čerina novi dopredsjednici. Svi članovi bivšeg vodstva, Emil Jurcan, Ana Dana Beroš i Ana Mrđa, koji su uz niz provedenih programa stabilizirali i financijsko stanje Udruženja, članovi su savjeta čime se želi održati kontinuitet rada Udruženja sa 140 godišnjom tradicijom koje okuplja 11 lokalnih Društava i predstavlja krovnu nevladinu i neprofitnu organizaciju arhitekata u Hrvatskoj. Temeljni ciljevi sljedećeg dvogodišnjeg razdoblja su i dalje promicanje interesa struke i hrvatskoga društva, razvoj i daljnje jačanje lokalnih društava arhitekata, povezivanje i zajedničko djelovanje sa sestrinskim i srodnim domaćim i inozemnim akademskim i strukovnim institucijama i organizacijama među kojima su na prvom mjestu Hrvatska komora arhitekata, ali i studiji arhitekture u Zagrebu, Splitu i Osijeku, Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Hrvatsko društvo dizajnera, Institut za povijest umjetnosti, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, jačanje institucije natječaja kao najdemokratičnijeg modela projektantske prakse itd. Posebna pažnja bit će posvećena edukaciji i informiranju javnosti (javna predavanja, radionice, stručne šetnje itd.) o značaju javnog prostora za zajednicu s ciljem njegove zaštite od procesa koji ga ugrožavaju. Nastavit će se s aktivnim radom na daljnjem razvoju televizijskih formata, nakladničke djelatnosti, u prvom redu časopisa “Čovjek i prostor” (ČIP) kao zajedničke platforme svih pojedinaca, strukovnih društava i udruga koje se bave prostorom, baštinom i oblikovanjem u formatu primjerenom vremenu.

 

ŽIVOTOPISI

Maja Furlan Zimmermann 

Diplomirala 1998. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2003. s Mirkom Buvinićem i Mirelom Bošnjak u x3m-u. U različitim autorskim timovima nagrađivana na više natječaja iz područja arhitekture, urbanizma i skulpture u javnom prostoru, uz realizaciju većine prvonagrađenih rješenja. Dobitnica nagrade na 25. salonu mladih u kategoriji arhitekture (1998.) za projekt ‘muzej suvremene umjetnosti’ u Budimpešti i godišnjih nagrada Viktor Kovačić i Vladimir Nazor (2017.) za Osnovnu školu ‘ŽnjanPazdigrad’ u Splitu. Sudjeluje u nastavi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu (2003. – 2011.) i preddiplomskog studija Arhitektura i urbanizam Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (2018-2019). Angažirana u Izvršnom odboru DAZ-a (2005. – 2007.), Stručnom savjetu (2007. – 2009.) i Savjetu nakladništva UHA-e (2009. – 2011.).

Tamara Bjažić Klarin 

Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1997. i doktorirala na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2011. Od 2002. do 2015. Radi u u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU na znanstvenim i izložbenim projektima. Od 2015. znanstvenica je na Institutu za povijest umjetnosti za Graditeljsko nasljeđe 19. i 20. st. Autorica je knjiga ‘Ernest Weissmann: društveno angažirana arhitektura, 1926. – 1939.’ (2015.; nagrađena Poveljom Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske) i ‘’Za bolji, ljepši Zagreb!’ – arhitektonski i urbanistički natječaji između dva svjetska rata, 1918. – 1941.’ (u objavi, 2019.) te brojnih znanstvenih i stručnih radova u domaćim i inozemnim publikacijama (MOMA, Gta Verlag, Leuvene Press itd.). Scenaristica i/ili koscenaristica više desetaka televizijskih priloga i emisija posvećenih arhitekturi (recentno ‘Trikultura – arhitektura i dizajn’, ‘Suvremenici’, ‘Jedno djelo’, ‘Točka na A’). Članica je uredništva časopisa ‘Život umjetnosti’. Angažirana je u Savjetu nakladništva UHA (2017.-2019.).

Tonči Čerina 

Arhitekt, diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1998. godine. Od kraja 90-ih radi zajedno s Miom Roth-Čerina, s kojom projektira i sudjeluje na natječajima uglavnom za projekte javne i društvene namjene na kojima su osvojili brojne nagrade. Radio je u Arhitektonskom projektnom zavodu, Uredu za strategijsko planiranje, od 2007. partner u XYZ arhitektura, a od 2014. u uredu Roth i Čerina. Za realizaciju dječjeg vrtića u naselju Lanište u Zagrebu bili su nominirani za nagradu Viktor Kovačić, a za osnovnu školu u Popovači za nagrade Mies van der Rohe, Medalju HKA, Piranesi. Za taj su projekt osvojili nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u 2018. godini. Uz praksu, angažiran je u aktivnostima kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti kulture prostora.

 

Članovi Savjeta nakladništva i Stručnog savjeta:

Ana Dana Beroš

Lidija Butković Mićin

Ivana Ergić

Antonio Grgić

Marko Golub

Sanja Horvatinčić

Emil Jurcan

Ana Mrđa

Vanja Rister

Antun Sevšek

Roman Šilje

Ana Šverko