Društvo arhitekata Dubrovnik pokrenulo je platformu Grada Gladan koja se bavi tematikom javnog gradskog prostora.
Javni gradski prostor kao istinski zajednički prostor kojeg ravnopravno dijele svi građani i posjetitelji Grada čini mjesto susreta, razmjene mišljenja i suživota svih nas. Ono je gradotvorni element, ne samo u fizičkom smislu već i kao mjesto u kojem se stvara i odražava identitet jednog grada. Kao takav, ono je i mjesto različitih interesa i podložno je promjenama, zauzimanju i gubitku kojeg smo svi svjedoci u posljednje vrijeme. U nadi da nastavimo oblikovati Grad po mjeri čovjeka, Društvo arhitekata Dubrovnik je pokrenulo projekt Grada Gladan kao početak svog djelovanja u istom.
Aktivnosti koje Društvo provodi u početku svog rada na ovoj temi su dijalog s aktivnim dionicima u javnom prostoru, komunikacija s građanima u vidu anketnog istraživanja i organizacija razgovora sa zainteresiranim građanima, istraživanje i mapiranje mreže javnih prostora te prezentacije istih kroz publikaciju našeg rada. Namjera nam je pokrenuti dijalog o javnom prostoru s građanima u nadi da ćemo zajedničkim snagama doći do pozitivnih promjena u našem Gradu.
Projekt se ostvaruje uz potporu i sufinanciranje Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika. Projekt je samo početak našeg bavljenja ovom izrazito bitnom i zahtjevnom temom i nadamo se uspostavljanju suradnje sa svima zainteresiranima.
_
Poveznice:
_
Ovim putem se želimo zahvaliti Studiu Bonsenjo koji je zaslužan za naš vizualni identitet.
Studio Bonsenjo