Pozivamo vas da se pridružite simpoziju o zelenoj gradnji GREEN TALKS pod nazivom: Održiva gradnja, kulturna baština & nZEB, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, koji će se održati 9. travnja 2019. u Dubrovniku, u GRADSKOJ VIJEĆNICI grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, 20000 Dubrovnik, s početkom u 11 sati.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa svojim članovima i partnerima već 10 godina aktivno promiče održivu gradnju u Hrvatskoj. Konačno, jedan dio onoga što promičemo zakonski je reguliran kroz nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije. Programi energetske obnove zgrada (komercijalnih, javnih te višestambenih) i obiteljskih kuća u posljednje 3 godine nose više od 60% ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Republika Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu. Predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će održati kratke edukativne prezentacije i sudjelovati u raspravi na okruglom stolu.

Teme koje će biti obuhvaćene, osim pojašnjenja pojma i kriterija nZEB-a, su: mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađeni i planirani projekti energetske obnove, mogućnosti poboljšanja i barijere s kojima se susrećemo. Dodatna tema kojoj će biti posvećena posebna pozornost je i tema kulturne baštine – konačna funkcija i namjena koju želimo dati povijesnoj zgradi ima veliku važnost jer može djelovati kao poslovni pokretač koji privlači privatne i javne izvore sredstava. Ključno je to što je važnost zgrade u njezinoj vlastitoj povijesnoj vrijednosti – to povećava njezin ugled i vrijednost na tržištu nekretnina, što je posebno karakteristično za područje Dubrovačko neretvanske županije. Obnova takvih zgrada do nZEB standarda predstavlja posebne izazove, no daje i posebnu dodanu vrijednost objekta.

GREEN TALKS podržavaju: grad Dubrovnik, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatska udruga energetskih certifikatora, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik, Društvo građevinskih inženjera Dubrovnik, Komora građevinskih inženjera, Komora elektroinženjera, Komora strojarskih inženjera, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, te Hrvatska komora arhitekata.

Poduzeća koja sudjeluju na GREEN TALKS-u sa edukativnim i promotivnim prezentacijama su: Gealan d.o.o., Fibran d.o.o., Velux Hrvatska d.o.o., Mapei Croatia d.o.o., YTONG porobeton d.o.o. te Hansgrohe d.o.o.