Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik i Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Institutom za turizam i Umjetničkom galerijom Dubrovnik organizirali su 7. lipnja predavanje dr. sc. Jasenke Kranjčević pod naslovom “Studenti arhitekture u Beču i vizije turizma na hrvatskom Jadranu”.

Od sredine 19. stoljeća turizam, kao nova društvena pojava, sve se brže širi hrvatskom obalom Jadrana, zbog čega se sve više javlja potreba za gradnjom specijalizirane turističke arhitekture, na našim prostorima relativno nepoznate vrste građevina, koje se svojim sadržajem, funkcijom i arhitektonskim oblikovanjem trebaju uskladiti s potražnjom i zahtjevima tržišta. Za gradnju takvih specijaliziranih građevina bili su potrebni obrazovani stručnjaci, tzv. “civilni tehniki”. Kako su se pripremali stručnjaci, odnosno studenti arhitekture i lijepih umjetnosti u Beču krajem 19. i početkom 20. stoljeća za projektiranje zgrada turističke namjene? Kako su ih profesori poticali, što i tko ih je sve inspirirao, gdje su tražili uzore… Na ta i mnoga druga pitanja na predavanju je odgovorila dr. sc. Kranjčević, utvrdivši pritom utjecaj i doprinos studenta arhitekture s kraja 19. i početka 20. stoljeća na promišljanje turističke arhitekture hrvatskog Jadrana. Predavanje je ujedno bilo potkrijepljeno prezentacijom studentskih radova za hrvatski Jadran, koja svjedoče kako su studenti prije više od jednog stoljeća na različite načine doprinijeli promišljanju razvoja turizma i projektiranju turističke arhitekture.

Dr. sc. Jasenka Kranjčević dubrovačkoj je javnosti dobro poznato ime. Ovo je bilo njezino treće predavanje u Dubrovniku, ovoga puta s istraživanjem koje je provedeno u sklopu znanstvenog projekta HRZZ-HERU urbanizam nasljeđa br. 2032. Inače, predavanje je organizirano u sklopu Godine kulture 2017. Hrvatska – Austrija “Zajedno u kulturi”.