Dubrovački arhitekt Romano Duić predstavio je 21. lipnja u Galeriji Dulčić Masle Pulitika “neke dubrovačke slike i arhitekte” iz postrepublikanskog razdoblja, od 19. stoljeća do danas.

U ovom zanimljivom predavanju Duić je upozorio na cijeli niz građevina čiji su autori poznati hrvatski i europski arhitekti. “Padom Republike Dubrovnik je naglo postao osiromašeni mali grad na marginama država koje su u 19. i 20. stoljeću nastajale i nestajale na ovim prostorima. U trenutku kad Dubrovnik iz države postaje provincijski grad počinju značajnije transformacije okolnog, kontaktnog prostora povijesnog grada.”, istaknuo je Duić, koji je kao prvu značajnu osobu naveo inženjera Lorenza Vitelleschija, koji je premjerio i popisao sve što je stigao u svom dvadesetogodišnjem službovanju. “Vitelleschi je zaslužan za projekt lazareta u Lapadu, zgradu Lučke kapetanije u Portu, knežev dvor u Cavtatu, sanaciju groblja Svetog Mihajla. Posebno je zanimljiv montažni slavoluk, koji je postavljen na zapadnom ulazu u Grad prilikom dolaska cara Franja Josipa.”, dodao je Duić.

Drugi dio 19. stoljeća donosi prijelaz na mirnodobske aktivnosti, premda ne pretjerano sretne za dubrovačko društvo, prije svega kroz gradnju nove gradske vijećnice te Bondino kazalište. Tada nastaju zgrada bolnice, hotel Imperial kao prvi turistički objekt u Dubrovniku i Crkva službenica milosrđa na Pilama te Pravoslavna crkva u Gradu, kao rezultat burnih političkih previranja i nesretnih ustupaka, a kao posljedicu je imao razgradnju cijelog jednog povijesnog bloka. Duić je nizom primjera iz dubrovačke arhitekture u svom predavanju prikazao svu raznolikost u pristupima gradnji i uređenju na području grada i njegove okolice, od privatnih kuća dubrovačkih bogatih obitelji do hotelskih zgrada u 20. stoljeću.