U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik 18. travnja otvorena je prva velika “Izložba ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2012.-2016.” Riječ je o izložbi na kojoj su predstavljene domaće i inozemne realizacije i projekti članova Društva nastali u zadnjih pet godina.

U uvodnom tekstu popratnog kataloga predsjednik DAD-a Božo Benić istaknuo je kako je nešto više od pedeset arhitekata, urbanista i teoretičara s područja Dubrovačko-neretvanske županije, okupljeno u Društvu arhitekata Dubrovnik, kojemu je osim stručnih razina djelovanja osnovna zadaća doprijeti do šire javnosti. “U tom smislu, u Društvu je već godinama postojala želja da se organizira velika izložba koja bi javnosti predstavila stručni rad dubrovačkih arhitekata. Izložbu se nekoliko puta čak i pokušalo organizirati, no zbog čitavog niza prijepornih zbivanja na širem županijskom području, a na koja je s ciljem zaštite prostora i očuvanja javnog interesa bilo potrebno usmjeriti svu profesionalnu i radnu energiju, izložba je morala biti prolongirana”.

“Izložba ostvarenja dubrovačkih arhitekata” revijalna je smotra na kojoj je predstavljeno svih trideset i devet prijavljenih radova, a na kojima je ukupno angažirano više od stotinu arhitekata, urbanista, krajobraznih arhitekata, dizajnera interijera i drugih stručnjaka. Arhitekt Dinko Peračić koji je pregledao pristigle radove, u kritičkom tekstu u katalogu istaknuo je kako i na sadašnjoj izložbi u projektima možemo primijetiti osjećaj za baštinu i tradiciju modernizma. “S jedne strane postoje velika očekivanja građana ponosnih na svoj grad i njegovu međunarodnu vidljivost i reputaciju, s druge strane veliki pritisak građenja koje je često pretjerano i tranzicijski histerično, a s treće potreba arhitekata da realiziraju poetike kojima daju smisao fizičkoj stvarnosti koju grade. Tu nema uvijek sretnih završetaka, ali se vidi značaj svakog dodatnog napora koji postigne određeni uspjeh. Uglavnom usamljeni, arhitekti nastoje ambicije svojih klijenata provesti kroz komplicirane procedure, a da pritom budu odgovorni prema prostoru i kreativni u svom radu.”

U sklopu “Izložbe ostvarenja dubrovačkih arhitekata” javnosti je predstavljena i gostujuća “Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini”.